Kadullenbluesbeats

LUISTER

(her)beluister afleveringen

Kadullen Blues Beats Afspelen

LEES

Op 27 juli zou hij 73 jaar zijn geworden, maar een ziekte pakte iedereen, in het bijzonder hemzelf, in snelheid. Ugo De Clerck, een duizendpoot. Maar voor ons, Retro Radio Singjaal, door zijn pionierswerk en strijd voor niet-openbare radio, een man zonder wie onze radio nooit zou hebben bestaan.

Ugo zag op 27 juli 1946 het levenslicht in Kessel-Lo. Hij ontpopte zich tot een man van duizenden projecten, zo veel dat ze überhaupt niet allemaal kans van slagen hadden. Ugo was vooral gefascineerd door muziek.

Zo is hij te horen op de twee eerste elpees van De Kadullen die begin jaren zeventig traditionele Vlaamse volksmuziek van onder het stof haalde. Het kon niet anders, je kon hem ook een multi-instrumentalist noemen.

Ugo belandde ook aan de andere kant van de muziekbusiness, als promoman van platenmaatschappij IBC en EMI. Belgische muziek lag hem nauw aan het hart, loer maar naar de binnenhoes van “Kamiel in België” van Raymond van het Groenewoud waarop hij te zien is.

Wellicht moet hij hebben gevoeld dat er in de toenmalige vrij gesloten entertainmentindustrie andere mogelijkheden waren. Zo maakte in Wallonië een nieuw fenomeen opgang, vrije radio.

Samen met enkele partners in crime – die term is letterlijk want niet-openbare radio was verboden – hield hij eind jaren zeventig in Leuven Radio Scorpio boven de doopvont, de bakermat van lokale radio en vrije radio in Vlaanderen. Er weerklonk andere muziek dan in het publieke bestel, de Belgische rock en pop kreeg een bijkomende injectie. Bijna letterlijk de man in de straat kon programma beginnen maken, of zijn mening spuien. Verenigingen, organisaties vonden er een klankbord. De wereld werd een klein dorp, zoals mediafilosoof Marshall McLuhan had voorspeld.

Als radiomakers leerden we Ugo kennen als iemand die, zelfs in die context van wat in de koers “vrijbuiters” heet, de perfectie nastreefde, daarbij steeds zijn medewerkers respecterend, stimulerend en beschermend.

Ugo was ook een boegbeeld van VEBE, de Vereniging ter Bevrijding van de Ether, die met succes streefde naar een wettelijke regeling voor het nieuwe radiofenomeen.

Zoals dit tegenwoordig sneller en sneller gaat, was het medialandschap begin jaren tachtig in beweging. Zo ontstond vanuit Scorpio een nieuw station in Leuven, Radio Sinjaal. Het werd ondanks wat vallen en opstaan in het begin een succesverhaal.

Vele medewerkers van Scorpio en Sinjaal konden vaardigheden en professionalisme ontwikkelen. Zo konden ze doorstromen naar media als VRT, VTM, Belga, Joe FM, noem maar op.

Zoals Ugo pionierswerk in folkmuziek had verricht, sprong hij ook een beetje avant la lettre op de kar van de new beat. Dertig jaar later sprak hij er nog vol begeestering over.

In het tweede decennium van de 21ste eeuw etaleerde Ugo zijn liefde voor de blues. In 2015 bracht hij met Blue Company “Shake that Thing” uit, een jaar later volgde het solo-album “Rollin’ with the Blues”.

Eigenlijk vanuit de vriendengroep die radiomakers rond Ugo was ontstaan, ontstond dit webradiostation, Retro Radio Singjaal. Wij begonnen op 4 januari 2019, met Ugo als kritische mentor op de achtergrond. Wellicht had er meer kunnen van komen, ware er die ziekte niet geweest. Die velde hem op 12 juli in Wuustwezel.

Voor jou, Ugo, en voor je intimi, heeft de ploeg van Retro Radio Singjaal enkele uren na ons afscheid – grotendeels à l’improviste en onder de indruk van de huldigingen tijdens dat afscheid – , een hommage ineen getimmerd. Kadullen Blues Beats.

Dank voor alles Ugo, wij gaan je missen en wij wensen jouw intimi veel sterkte toe.

 

PS: dit programma is “on demand’ te beluisteren, een format waarin wij zelfs een reus als Radio Caroline het nakijken gaven. Van pionierswerk gesproken…